SKINHEAD

dsc00049Kepalanya botak plontos paling panjang 1 cm, pokonya cepak dan mendekati botak. Kritis banget kalau bicara, untuk anak seumurnya memang agak-agak “aneh”. Disaat anak-anak lain suka naik mobil, atau motor yang cowok banget… eh malah milih motor vespa tua kalau gak salah seumur sama saya berwarna kuning, sering mogok dan banyak masalahnya. Soal baju disaat anak muda lain dengan gaya trendy, eh.. malahan celana skinny (ngepas banget ke kaki kita seperti pake stoking tapi bahannya jeans,dll), oiya gak lupa jaket kulit andalan yang ….BAUUUUUU abis.

Soal sepatu saya tidak mau komentar….karena saya memang sudah suka semenjak SD…Dr.Martens..(footnote no46)

Sepatu yang lobangnya 10lah…pokonya modelnya kaya sepatu tentara dia koleksi… dan tidak mau pakai sepatu selain Dr.Martens…. adduuuuuuuuuhhhhhhh!!!

Koleksi bukunya… “DALEM”, mengenai politik,sosial,dan beberapa hal yang masih saya kaji.. inti pemikirannya selalu memakai kata…” ANTI “.., tapi saya salut juga, dia selalu marah dibelikan baju2 yang bemerek yg sangat digemari anak-anak muda jaman sekarang, dia ambil tapi TIDAK DIPAKAI…
KONSISTEN, kadang-kadang saya suka mendengar ya saya anti ini, anti itu contoh anti kemapanan tapi tetep aja terlihat FASHIONABLE…🙂

Saya tahu, dia terbentuk seperti itu dikarenakan bertemu suatu komunitas yang sama-sama mengalami pengalaman-pengalaman yang menurut pemikirannya sangat tidak adil. Contoh: kenapa ada orang kaya, kenapa ada orang miskin… dll. Selalu ada banyak pertanyaan dalam melihat kehidupan ini.

ADIKKU TETAP PERCAYA TUHAN SEDANG BEKERJA DALAM HIDUPNYA…

Skinheads, named for their close-cropped or shaven heads, began life as a working-class subculture that originated in the United Kingdom in the late 1960s, and then spread to other parts of the world. The first skinheads were greatly influenced by West Indian (specifically Jamaican) rude boys and British mods, in terms of fashion, music and lifestyle.[1][2] Originally, the skinhead subculture was primarily based on those elements, not politics or race.[3] Since then, however, attitudes toward race and politics have become factors in which some skinheads align themselves. The political spectrum within the skinhead scene ranges from the far right to the far left, although many skinheads are apolitical. Fashion-wise, skinheads range from a clean-cut 1960s mod-influenced style to less-strict punk– and hardcore-influenced styles.

Political categories

There are several different political categories of skinheads. However, many skinheads don’t fit into any of these categories. The usefulness of these terms is to explain the dominant forces of skinhead political groupings. There are no reliable statistics documenting how many skinheads have belonged to each category.

Anti-racist skinheads, sometimes known as SHARPs (Skinheads Against Racial Prejudice), are aggressively opposed to neo-Nazism and racism, although not always political in terms of other issues.[41][42] The label SHARP is sometimes used to describe all anti-racist skinheads, even if they aren’t members of a SHARP organization. Some anti-racist skinheads have been involved with political groups such as Anti-Fascist Action or Anti-Racist Action. White power and traditional skinheads (especially in the U.S.) sometimes refer to them as baldies.

Apolitical skinheads either oppose all politics in general, are politically moderate, or keep their personal political views out of the skinhead subculture. Skinheads on either extreme of the political spectrum sometimes refer to this type as a fencesitter or fencewalker.

Left wing skinheads are anti-racist and anti-fascist, taking a militant pro-working class stance. This category includes redskins and anarchist skinheads.[43] The most well-known organization in this category is Red and Anarchist Skinheads.[44]

Right wing skinheads are conservative and patriotic, but not necessarily extreme or fascist. This type of skinhead seems to be common in the United States.[45]

White power skinheads or neo-Nazi skinheads are racist, extremely nationalist and highly political.[46][47] Many Nazi skinheads have no connection to the original 1960s skinhead culture in terms of style or interests. SHARPs and traditional skinheads often refer to them as boneheads. (Kutipan dari http://en.wikipedia.org/wiki/Skinhead)

8 thoughts on “SKINHEAD

  1. Skinhead adalah jalan hidup yang akan terus melekat dan mengakar kuat dalam jiwa sampai nafas terakhir, dan bukan hanya sekedar fashion.
    Oi & Cherssss mate !
    “RIVER SIDE SQUAD”, Cijantung Skinhead.

  2. Wah, banyak juga ya pengetahuan kakak tentang Skinheads…..
    Aku suka sama musiknya, enak-enak kak, hehehehhe..
    salute ama kakak

  3. wah…di indo pengertian Skins malah lebay banget yak,…pdhal temen2 yg tinggal di UK baik yg Skinhead idup di th-60 an ga gitu2 amat… they say to me:) rule number one… if you’re a Skinhead…never talk about skinhead…go have fun, love your docs, love your family,smart in your heart & brain & say no for racist😀 hehe gitu kata beliau… Jd ya Skinhead its about Fashion & Lifestyle as working class) kalo nganggur bukan skinhead tu… hippies namanya! and they hate hippies alias gembel🙂

    Jadi.. inti nya Brit Cult yg satu ini bergeser dari yg td ny labour/kuli/pegawaipabrik jd ya kaya sekarang…trus kalo racist2an muncul ya gara2 Partai Politik diasana pd wkt itu National Front yg ga sreg sama imigran asia & africa yg sukses disana….🙂 Gitu Sis cerita nya…

    Btw, kalo untuk anti2an itu adopsi dari kultur Punk aja…secara sekarang dah nongkrong bareng…ya jadi nular gitu deh🙂
    🙂 trus kalo Skinhead ya musik nya bebas ga ada keharusan untuk dengerin ini itu…mereka emang doyan nge-dance & kebetulan aja generasi awal yg ada cm music Ska…jd ya lebih tren ke Ska…tp kalopun ada yg denger/suka musik Oi! / Streetpunk ya..mulai rame nya (trend) di thn 80an…

    hehe info2 ini gw dapet bukan dari artikel atw film documenter…tp dari orang2 nya langsung yg pernah muda di th 60an… kebetulan beberapa tahun lalu ada reuni Skinhead Margate di UK yg ke 40thn…ngerayain sambil nostalgia masa lalu

    Be Clean & Smart!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s